Избор на работно облекло

Избор на работно облекло – шест ключови фактора

[Sassy_Social_Share]

Избор на работно облекло е важна тема в бизнеса. В условията на дефицит на кадри, работното облекло се превръща в един от важните фактори за успех на всеки бизнес. То влияе пряко върху сигурността и комфорта на работници и служители.

В допълнение, то има и значителен ефект върху елементи като човешката мотивация, пазарния имидж на фирмата и дори маркетинга. Следователно, изборът на подходящо работно облекло е важна задача, решаването на която може да има значително благотворно влияние върху малкия и среден бизнес.

Как да направим най-добър избор на работно облекло за нашия бизнес?

Нека започнем с кратка история, разказана от наш бизнес партньор, който преди време е бил управител на компания за архивиране на документи. Архивирането на документи е бизнес, състоящ се в съхранение на документи на различни организации в специален склад, наречен архивохранилище. Архивохранилището на фирмата се намирало в складова сграда, част от която била наета от по-малка конкурентна компания със същия бизнес. 

При едно от посещенията си там, човекът се разминал на портала с група работници на конкурентната фирма. Те били облечени с красиви работни униформи с логото и девиза на тяхната компания.  Когато събрал своите колеги, огледал ги внимателно и какво да види? Те били група хора, облечени различно, кой с червена тениска, кой по къси гащи и с джапанки, кой със синя риза… 

Човекът се замислил как, облечени по този начин, неговите служители изглеждат в очите на клиентите! Започнал да си задава и други въпроси – как хората в архивохранилището се предпазват от инциденти при работа с тежки кашони и прашни папки? Как компанията ще поддържа дългосрочно имиджа си на лидер в своя сектор? Какво е самочувствието на хората, когато виждат как са облечени техните колеги в конкурентната фирма?

Тези въпроси, подтикнали управителя да възложи задача за избор и доставка на работно облекло на бек-офис мениджъра си. По това време позицията се заемала от младо момиче, което нямало ни най-малка представа как да избере най-подходящото работно облекло и най-добрия доставчик. 

Вижте тук как да изберете работно облекло за вашия бизнес

В тази роля попадат различни служители в малките и средни компании, които съвместяват много функции. Често в малките фирми дори собствениците и управителите се ангажират с тази проблематика. Общото между тях е, че нямат ясни критерии, за да направят най-добрия избор за своя бизнес. 

Именно затова, ние създадохме кратък наръчник „Как да изберем работно облекло за нашия бизнес?“. В него описахме шест ключови фактора при избора, които ще разгледаме подробно в следващите публикации в нашия блог.

Тук представяме резюме на тези шест фактора:

  1. Качество – как да разграничим качествено от некачествено работно облекло?
  2. Избор на подходящ плат – материите и тъканите имат различни свойства и устойчивост, а нормативните изисквания са специфични за различните дейности и приложения.
  3. Нормативна уредба – за различните приложения и условия на работа, работните облекла трябва да отговарят на различни изисквания и стандарти.
  4. Естетика и имидж – тези два фактора иман много мощно действие върху мотивацията на служителите и популярността на марката на компанията на пазара. 
  5. Брандиране – защо трябва да брандираме и какви са начините за това с техните предимства и недостатъци?
  6. Точният доставчик – как да изберем най-подходящия доставчик, на когото да се доверим?

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ВЗЕМИ ТВОЯ БЕЗПЛАТЕН НАРЪЧНИК

„Как да изберем работно облекло за нашия бизнес?“